Tratarea depresiei

Depresia - o dispozitie trista sau nemultumita - poate lasa o persoana sa se simta letargic, nemotivata sau fara speranta. În unele cazuri, depresia poate duce la ideatie suicidara. Depresia poate aparea intr-o forma severa, la fel ca in depresia majora sau intr-o forma mai cronica, usoara pana la moderata, cum este cazul tulburarii depresive persistente.

Stresul cotidian si neajunsurile vietii sunt doar doi factori care fac oamenii sa sufere de depresie, uneori chiar fara ca ei sa realizeze asta. Mai grav, spun medicii, este faptul ca de depresie sufera la ora actuala mai mult tinerii, chiar si cei care se afla inca pe bancile scolii.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis un raport socant prin care arata ca peste 350 de milioane de oameni din lume sufera de depresie. Conform acelorasi date, dintre acestia, 2 milioane ar fi romani, ceea ce inseamna un procent de unu la zece.

Depresia este denumita de unii specialisti ca fiind una din bolile secolului. Factorii care duc la declansare sunt diferiti si mult mai diversi fata de cei cunoscuti acum 30 de ani, spre exemplu. Acum, pe primele locuri se situeaza in special ingrijorarile de tip financiar, cele din interiorul familiei si stresul de la locul de munca sau de la scoala, in cazul pacientilor adolescenti.

Psihologii din Romania spun ca numarul tinerilor care au aceasta boala este neasteptat de mare in prezent, iar asta se intampla in special de cand s-a pornit valul plecarii parintilor in strainatate la munca, ceea ce a dus implicit si la cresterea ratei divorturilor.

Alti factori care declanseaza depresia in randul adolescentilor mai sunt, conform specialistilor, explozia de tehnologie corelata cu timpul din ce in ce mai putin pe care parintele il acorda copilului, lipsa de miscare si de activitati sanatoase.

De asemenea, lipsa unui mediu stabil in familie ori lipsa de comunicare directa si nu prin intermediul retelelor de socializare, sunt factori care duc la acumularea unor nemultumiri, care in timp devin frustrari.

Acestea, neconstientizate si nerezolvate la timp dau semnele unei instabilitati emotional comportamentala.

Atat factorii de mediu cat si cei fiziologici pot determina depresie. Majoritatea expertilor in domeniul sanatatii mintale sunt de acord ca chimia creierului joaca un rol major. Nivelul neurotransmitatorilor, cum ar fi dopamina si serotonina din creier, poate afecta riscul unei persoane de a deveni depresiv. Cu toate acestea, experientele de viata afecteaza chimia creierului si unii oameni devin deprimati dupa ce au suferit o trauma sau o schimbare de viata stresanta, cum ar fi separarea sau divortul, moartea unui sot, pierderea unui loc de munca, instabilitatea financiara, relocarea sau problemele de sanatate. Factorii de stres de zi cu zi, cum ar fi izolarea sociala, violenta domestica si prezenta altor conditii psihologice, pot contribui, de asemenea, la depresie. Uneori, depresia apare ca un mecanism de aparare pentru a evita aparitia unor emotii dureroase. Femeile care au nascut recent pot lupta cu depresia postpartum zile, saptamani sau luni dupa nastere.

Simptomele depresiei sunt distincte de simptomele asociate cu durerea, atunci cand senzatia de coplesire emotionala este normala si temporara. Depresia poate fi indicata atunci cand sentimentele de tristete si disperare perturba viata de zi cu zi si persista mai mult de doua saptamani.
Cei care au suferit traume sau sunt predispusi la anxietate pot avea mai multe sanse de a suferi depresie decat cei care nu au, iar cercetarile sugereaza ca unii oameni pot fi predispusi biologic la depresie din cauza anomaliilor neurochimice. Un istoric familial al depresiei poate duce la mostenirea sau invatarea acestor trasaturi de catre o persoana.

 

Semne si simptome
Simptomele depresiei pot varia foarte mult de la persoana la persoana si pot chiar sa se schimbe pe tot parcursul bolii. Simptomele pot varia, de asemenea, in functie de sexul, cultura sau varsta unui individ. Adolescentii care sufera de depresie ar putea sa para iritabili si agitati, iar femeile ar putea fi mai predispuse la depresie decat barbatii, in timp ce anumite grupuri culturale ar putea sa-si mascheze sentimentele sau sa le afiseze in mod diferit. Simptomele comune ale depresiei includ:

  • plans frecvent si sentimente coplesitoare de tristete
  • sentimente de lipsa de speranta si de lipsa de valoare
  • schimbarile de somn, cum ar fi somnul excesiv sau incapacitatea de a dormi
  • anxietate
  • furie
  • se intampla dificultati in a va bucura de activitati anterioare
  • tulburari fizice inexplicabile, cum ar fi dureri de cap sau dureri musculare
  • dificultati de concentrare
  • modificari ale greutatii sau obiceiurilor alimentare
  • Ganduri suicidare

O persoana care sufera de depresie este probabil sa intampine dificultati in a face fata stresorilor zilnici si poate sa se simta neajutorata si singura. De fapt, uneori cele mai multe dintre activitatile ca ridicatul din pat, dusul, imbracatul - pot parea ca un lucru imposibil. Aceste provocari pot influenta susceptibilitatea cuiva la un declin, chiar si atunci cand are o dispozitie pozitiva, rezultand intr-o prejudecata negativa care afecteaza toate experientele.
Depresia este asociata cu emotii cum ar fi furia, rusinea si frica, iar uneori aceste emotii se pot manifesta in organism sub forma de dureri, greata si alte stari de disconfort. Depresia poate provoca senzatii de tensiune sau iritare si poate duce la plans, si nu este neobisnuit sa va simtiti obositi intens. În cazurile grave, o persoana nu poate exprima nici o emotie, iar gandurile sau comportamentele suicidare nu sunt mai putin frecvente.

Cautand terapia pentru depresie
Depresia este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii cauta terapie, iar conditia este foarte tratabila. Din pacate, totusi, stigmatizarea in jurul depresiei impiedica multi oameni sa solicite tratament. Deoarece un individ cu depresie poate fi privit ca fiind defect sau slab, acea persoana este probabil sa se simta rusinos cu privire la starea lui sau ei si se poate teme de consecintele dezvaluirii experientei catre angajatori, furnizori de servicii medicale, familie si prieteni.