Terapie individuala

 

Terapia individuala - de asemenea cunoscuta sub numele de psihoterapie, terapie de vorbire sau consiliere - este un proces de colaborare intre terapeut si client care vizeaza facilitarea schimbarii si imbunatatirea calitatii vietii. Terapia poate ajuta oamenii sa se confrunte cu barierele care interfereaza cu bunastarea emotionala si mentala si pot, de asemenea, sa creasca sentimente pozitive, cum ar fi compasiunea, stima de sine, dragostea, curajul si pacea. Multi oameni considera ca datorita psihoterapiei devin mai constienti de sine si pot continua psihoterapia in curs de desfasurare ca mijloc de auto-crestere si auto-actualizare.

 

Ce trateaza si cand este recomandata terapia individuala sau psihoterapia?

Psihoterapia poate trata anumite afectiuni mentale specifice, cum ar fi anxietatea, depresia sau ADHD, in plus fata de preocuparile

cotidiene, cum ar fi problemele de relatie, gestionarea stresului, ambitiile de cariera sau alte probleme care pot afecta bunastarea mentala a unei persoane.
Atunci cand problemele specifice sau conditiile de sanatate mintala incep sa provoace primejdie si interfereaza cu activitatile normale ale unei persoane, poate ca este timpul sa cautam terapie. Distresul se poate manifesta sub forma unor convingeri, sentimente, comportamente si senzatii problematice in corp. Un terapeut poate facilita schimbarile stilului de viata, poate servi drept ureche de ascultare, poate identifica cauzele care stau la baza simptomelor si poate oferi strategii sau tehnici specifice pentru schimbarea gandurilor, comportamentelor sau emotiilor nedorite. Prin terapie, oamenii colecteaza instrumente pentru a gestiona simptomele, pentru a atenua stresul si pentru a face fata provocarilor.

 

Cum sunt determinate scopurile terapiei, frecventa si durata?

În general, scopul psihoterapiei este de a vorbi despre problemele de sanatate mintala si de a ajuta clientii sa se vindece, sa creasca si sa se indrepte spre o viata mai productiva, mai sanatoasa din punct de vedere psihic. O buna terapie este condusa de client, iar obiectivele specifice pentru terapie vor fi determinate de dvs. si de terapeut.
Sesiunile de psihoterapie individuale dureaza de obicei intre 45 si 60 de minute. Frecventa si durata terapiei vor depinde in mare masura de nevoile dvs., de obiectivele de tratament si de progres. Multe preocupari sunt rezolvate rapid cu terapie pe termen scurt, iar alte preocupari cronice sau mai complexe necesita angajament pe termen lung inainte de realizarea imbunatatirii.

 

Este psihoterapia o forma eficienta de tratament?

În cele din urma, dorinta si hotararea individului de a se vindeca joaca un rol esential in faptul ca psihoterapia are succes. Gasirea unui terapeut potrivit este de asemenea o componenta importanta a terapiei eficiente.
Cercetarile au aratat ca psihoterapia are ca rezultat mai putine recaderi de afectiuni comune, cum ar fi depresia moderata si anxietatea si ca efectele pozitive ale unei terapii bune se extind mult dincolo de tratament. De fapt, multi clienti raporteaza conditii imbunatatite mult timp dupa terminarea tratamentului. În general, psihoterapia este adesea mai eficace decat medicamentele psihotrope sau tratamentele medicale singure, ceea ce poate provoca efecte secundare nocive. În plus, multe modalitati terapeutice sunt bazate pe dovezi, adica au fost supuse studiilor de cercetare si observatiilor clinice si au fost analizate pentru eficacitate.